Archive for June, 2009

16
Jun

Postul Sfinţilor Apostoli

   Posted by: admin   in Cuvinte duhovnicesti

petrusipavel

În perioada 15 – 28 iunie ne aflăm în Postul Sfintilor Apostoli Petru şi Pavel (popular-postul Sampetrului), care preceda sarbatoarea comuna a Sfintilor Apostoli Petru si Pavel (29 iunie).

A fost rânduit de Biserică în cinstea celor doi mari apostoli si în amintirea obiceiului lor de a posti inainte de a intreprinde acte mai importante (vezi Fapte 13,2 si 14,23).

Totodata, prin tinerea acestui post se cinstesc darurile Sfantului Duh, care s-au pogorat peste Sfintii Apostoli la Cincizecime; de aceea, in vechime, acest post se numea Postul Cincizecimii.

De când datează acest post în viaţa creştină?


Despre vechimea acestui post marturisesc, in secolul IV, Constitutiile Apostolice. Marturii ulterioare se gasesc la Sfantul Atanasie cel Mare, la Teodoret, episcopul Cirului, la Leon
cel Mare, care numeste postul acesta Postul de vara sau al Cincizecimii.

La inceput postul acesta era tinut numai in cercurile monahale si abia mai tarziu s-a extins si la credinciosii din lume.

De ce variază lungimea acestui post de la an la an?


Spre deosebire de celelalte 3 posturi mari care au o durata fixa, Postul Sfinţilor Apostoli are o durata variabilă de la an la an, deoarece începutul lui (fixat aproximativ prin sec. VI) e in functie de data variabila a sărbătorii Paştelui.

Postul incepe luni, dupa Duminica Tuturor Sfintilor si tine pana in ziua de 29 iunie (inclusiv, daca aceasta sarbatoare cade miercurea sau vinerea, dezlegandu-se in acest caz numai la peste si untdelemn).

Durata lui este deci mai lunga sau mai scurta, dupa cum Invierea din anul respectiv a cazut mai devreme sau mai tarziu.

O regula simpla si practica spre a afla durata Postului Sampetrului din orice an este urmatoarea: cate zile sunt de la data Invierii (inclusiv) din anul respectiv pana la 3 mai (exclusiv), atatea zile tine postul. De exemplu, in anul 1982, cand Invierea s-a serbat la 18 aprilie, Postul Sfintilor Apostoli 15 zile (14-28 iunie).

Cum se ţine acest post ?

Dupa Pravila cea mare si Invatatura pentru posturi din Ceaslovul mare, luni, miercuri si vineri se mananca legume fara untdelemn, marti si joi aceleasi cu untdelemn (si vin), iar sambata si duminica si peste; dezlegarea la peste se da si luni, marti si joi, cand cade sarbatoarea vreunui sfant cu doxologie mare, iar cand o astfel de sarbatoare cade miercuri sau vineri, se dezleaga la untdelemn si vin.

La hramuri si la Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul (24 iunie) se da dezlegare la peste, in orice zi a saptamanii ar cadea. Dupa Tipicul mare, luni, miercuri si vineri se mananca mancare uscata dupa Vecernie; iar in celelalte zile, ca mai sus.

Ce rugăciuni speciale se citesc în acest post?

În primul rând se citeşte Acatistul Sfinţilor Apostoli şi binecunoscuţii şi binefăcătorii psalmi ai lui David.

De asemenea pentru a cunoaşte şi mai bine viaţa şi activitatea duhovnicească a sfinţilor apostoli se citeşte Cartea Faptele Apostolilor şi din cele 14 Epistole ale Sf Pavel şi 2 ale Sf Petru.

Pentru cei mai râvnitori dintre creştini care vor să pătrundă adâncimea duhovnicească a acestor scrieri biblice, le stau la indemână tâlcuirile sfinţilor părinţi la epistole ( în special comentariile Sf Ioan Gură de Aur ).

„ Cei ce sunteti intre Apostoli mai intai pe scaun sezatori si lumii invatatori, Stapanului tuturor rugati-va, pace lumii sa daruiasca si sufletelor noastre mare mila.”

Troparul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel