Archive for November, 2009

15
Nov

Postul Nasterii Domnului

   Posted by: admin   in Cuvinte duhovnicesti

Postul Nasterii Domnului sau al Crăciunului ne dă putinta curătirii trupesti si sufletesti. El închipuie ajunarea de patruzeci de zile a Proorocului Moisi, precum si postul patriarhilor din Vechiul Testament. După cum aceia asteptau venirea lui Mesia cu post si rugăciune, asa se cuvine să astepte crestinii si să întâmpine prin ajunare pe ‘Cuvântul lui Dumnezeu’ născut din Fecioara Maria.

Acest post tine 40 de zile: de la 15 Noiembrie la 25 Decembrie, lăsăm sec în seara sfântului Filip, la 14 Noiembrie.

Postim de carne , ouă si brânză. Lunea, Miercurea si Vinerea mâncăm bucate fără unsoare (ulei) si fără vin. Martea si Joia se dezleagă la untdelemn si vin. Sâmbetele si duminicile, până la 20 decembrie exclusiv, se dezleagă la untdelemn, vin si peste.

Dacă în zilele de Luni, Miercuri si Vineri prăznuim vreun sfânt mare, însemnat în calendar cu cruce neagră (+), mâncăm untdelemn si bem vin; iar de va cădea hramul bisericii sau sărbătoare însemnată în calendar cu cruce rosie (+), atunci dezlegăm si la peste. Martea si joia mâncăm peste, untdelemn si bem vin, când cade în aceste zile: vreun sfânt mare, hramul sau sărbători cu rosu. ( adica zilele 30.XI; 3,7,17. XII )

În ziua de Ajun se mănâncă tocmai seara si anume: grâu fiert îndulcit cu miere, poame, covrig sau turte din făină, căci cu seminte a ajunat Daniil proorocul si cei trei tineri din Babilon, care au închipuit – mai înainte – Nasterea lui Hristos. La Crăciun, în orice zi ar cădea mâncăm de dulce.

În perioada acestui post se citeste indeosebi Acatistul Domnului Iisus Hristos şi Psalmii lui David insoţiţi de  milostenii pentru a pregati salasul inimii noastre Pruncului Iisus.

9
Nov

Noi minuni ale Sf. Nectarie

   Posted by: admin   in Cuvinte duhovnicesti

Aceasta minune a Sfantului Nectarie circula printre credinciosii din Grecia si USA…Nimeni nu stie cand s-a petrecut si cum a aparut… insa ea vorbeste despre minunile Sf Nectarie….:
5sf-nectarie

“Într-un mic sat din România nu exista preot şi satenii au fost de multe ori pentru a cere episcopului locului să îndeplinească acel loc gol si sa trimita un preot. Cu toate acestea episcopul nu dispunea de mijloace de satisfacere a cererii satenilor pentru un preot ….

Între timp, multi oameni din sat au murit neslujiti (fara servicii), altii au avut familii şi copiii fără casatorie, copii şi adulţi deopotrivă erau nebotezati…..

Într-o zi, în fata Bisericii din sat a oprit o masina si din ea s-a coborat un preot. Satul a fost uimit.
Săteni au mers la biserică să ureze bun venit preotului şi i-au spus: Cum aţi ajuns la noi in sat… caci episcopul nostru a spus că nu are un preot pentru a ne trimite?

Preotul a raspuns: Nu-i ceea ce ati dorit? Ati cerut  un preot? Acum, el a venit!
Toţi sătenii s-au bucurat de prezenţa preotului nou.
Preotul a început imediat lucrul. El a mers la toate mormintele şi a citit rugăciuni. El a botezat şi a catehizat  toată lumea din sat, iar apoi le-a administrat Sfanta Impartasanie.
Într-o zi el a invitat toti sătenii la biserica si le-a spus: Eu voi pleca acum, misiunea mea s-a incheiat.
Sătenii au fost foarte uimiti … şi i-au spus: Acum, că aţi venit ..ne părăsiţi?

Cu toate rugamintile, preotul  a respectat decizia sa… le-a multumit si a plecat.

După cateva zile, sătenii s-au dus la episcop ca sa multumeasca  pentru ca le-a  trimis un preot şi să-l roage sa-i mai ingaduie sa ramana la ei…caci il iubeau pentru ravna si credinta lui.

Episcopul  nu stia nimic… El le-a zis ca nu a trimis nici un preot pentru că nu a avut pe cine… însă s-a gandit ca protopopul locului o fi trimis un preot sa-i slujeasca si pe acei oameni…
A telefonat la Protopop, dar nici el nu  trimisese pe nimeni…si nu stia nimic!
Episcopul a întrebat ce a făcut acel preot  pentru voi?
Sătenii i-au spus că i-a slujit cu drag,le-a  botezat copii, le-a înmormântat mortii si a facut pomeniri pentru părinţii lor, …. a făcut ceea ce nici un alt preot-ar fi facut pentru sat.

Apoi, episcopul a  întrebat dacă preotul le-a dat vre-un document sau certificat de botez, cununie…etc?
– Desigur, au spus sătenii, ne-a dat actele şi le-a scris în cărţile de Biserici.
-atunci a vazut cineva ce a scris? şi cu ce nume s-a semnat?
-toate documentele au fost scrise în limba română, iar noi nu avem scoala… şi semnătura e într-o limbă pe care nu am văzut-o până acum!
Episcopul a solicitat sa mearga sa aduca registrele în scopul de a vedea cine a fost acest preot.

Atunci când s-au întors cu cartea, episcopul a rămas mut…. El nu putea să creadă ochilor, dar într-adevăr, toate documentele au fost scrise în limba română în timp ce numele preotului a fost scris in limba greaca cu numele de ” + Necktarios , Episcop de Pentapoleos“.!!!!!