Archive for February, 2013

22
Feb

Chipul bărbăţiei morale

   Posted by: admin   in Cuvinte duhovnicesti

” Barbatia morala este virtutea care se prezinta ca vigoare morala, aratandu-l pe cel care a dobandit-o superior tuturor circumstantelor si intamplarilor nefavorabile vietii, capabil sa staruie neclintit, fara a ceda presiunilor necazurilor care-l impresoara, si ferm in convingerile sale religioase si morale. Legea lui Dumnezeu este criteriul de apreciere a gandurilor sale si unitatea de masura cu care isi apreciaza faptele. Incercarile care-l inconjoara nu pot nicidecum sa-i zdruncine cutezanta judecatilor morale. Nici o ispita, fie materiala, fie morala, nu este in stare sa-i clatine statornicia principiilor si convingerilor sale, nici o amenintare nu poate sa-l infricoseze, nici o pierdere nu poate sa-l faca sa se razgandeasca, spre a accepta o opinie aflata in contradictie cu principiile morale ale legii; nici un viciu nu reuseste sa-i invinga vigoarea morala a sufletului, barbatia morala; acesta il conduce in arena virtutilor, il aduce la martiriul adevarului, ea ii inalta la desavarsire, ii imbraca in mantii [imperiale] pe prietenii sai, ii face vestiti in cetate, le deschide poarta Imparatiei Cerurilor.

Cel care este curajos moral e nobil, iubitor de adevar, sincer, cu suflet mare, neinfricat, ingaduitor, compatimitor si tolerant, rabdator si consecvent, mariminos, devotat, liber, demn si plin de maretie.

Nimic din ceea ce este neinsemnat nu poate sa-i patrunda inima sa; ii respinge pe cei vicleni si-i lasa pe cei buni sa se apropie de el, facand bine

tuturor, nesocoteste razbunarea, rasplatirea raului cu rau si tinerea de minte a raului; n-are in minte decat binele si lucreaza in slujba legii lui Dumnezeu.

Cel care a dobandit barbatia morala pururea isi aduce aminte de cuvintele Domnului:

“Nu va temeti de cei ce ucid trupul, iar sufletul nu-l pot sa-l ucida”.

Barbatia nu inseamna numai a suferi necazurile[din afara], ci si a te infrana in fata placerii si a poftei,  a tristetii si in aceeasi masura a maniei si, in general a te opune oricarui lucru ce-ar putea stapanii sufletul prin sila sau amagire; caci nu trebuie sa suporti numai rautatile si pe cele neprielnice, ci trebuie sa induri si incercarile foarte crancene.

Cel plin de barbatie morala, pururea binecuvandu-L pe Dumnezeu pentru toate, vietuieste astfel incat sa-i placa numai lui Dumnezeu.

Fericit barbatul care a dobandit barbatia morala, pentru ca acesta paseste in chip statornic pe calea mantuirii.”

Sfantul Nectarie din Eghina – “Cunoaste-te pe tine insuti!” (Virtutile partii volitive)