big-cum-te-prosteste-facebook-fara-sa-ti-dai-seamaConform unui studiu efectuat de curând, Facebook ar avea o influenţă negativă asupra capacităţilor noastre intelectuale.

Deşi puţini s-ar fi aşteptat la acest lucru, un nou studiu scoate la iveală faptul că Facebook ar putea avea un impact negativ asupra intelectului unei persoane. Mai exact, reţeaua socială satisface dorinţa oamenilor de a căuta din ce în ce mai multe informaţii care se potrivesc cu propriile opinii şi de a le ignora pe cele care le contrazic.

În această situaţie, cunoscută drept „information bias” (o traducere ar putea fi „prejudecăţi în privinţa informaţiilor”), oamenii ajung să fie implicaţi în comunităţi în care majoritatea membrilor au păreri similare, ceea ce înseamnă că rareori va fi expus unor opinii diferite pe teme importante. Studiul se pare că ar fi fost efectuat în Italia, între anii 2010 şi 2014.

Astfel, cei care au luat parte la studiu au analizat modul în care se răspândesc teoriile conspiraţiei şi ştirile din domeniul ştiinţei, dar şi modul în care acţionează trolii pe internet. Au descoperit că pe Facebook, cele mai ciudate teorii, chiar dacă nu se bazează pe vreo informaţie de încredere, se pot răspândi extrem de rapid. Asta deoarece oamenii au tendinţa de a acorda mai mare atenţie informaţiilor care îi interesează şi de a le distribui.

Unul dintre efectele cele mai neplăcute este radicalizarea. Aceasta presupune întărirea convingerilor unei persoane în condiţiile în care observă că sunt mulţi oameni cu aceleaşi opinii. Soluţiile, pentru moment, nu sunt în număr foarte mare. Una dintre ele, de exemplu, fi crearea mai multor grupuri în care diverse teme pot fi dezbătute din orice perspectivă.

Sursa: jurnal.md

This entry was posted on Thursday, March 17th, 2016 at 1:29 pm and is filed under Cuvinte duhovnicesti. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed at this time.