7
Feb

Epicleza…

   Posted by: admin   in Cuvinte duhovnicesti

In cultul divin public al Bisericii Ortodoxe, EPICLEZA  este rugaciunea de invocare a Sfantului Duh intalnita  in cadrul Sfintei Liturghii, ca rugaciune tipica de solicitare a interventiei si lucrarii dumnezeiesti pentru prefacerea elementelor de paine si vin in Trupul si Sangele Domnului.

Rugaciunea epiclezei este adresata lui Dumnezeu Tatal si este rostita in Sfantul Altar de catre preotul slujitor in timp ce la strana se canta imnul Pre Tine Te laudam...iar credinciosii stau ingenunchiati in tacere. Iata textul Epiclezei : “Tie ne rugam si de la Tine cerem, Sfinte al sfintilor, cu bunavointa bunatatii Tale, sa vina Duhul Tau cel Sfant peste noi si peste darurile acestea ce sunt puse inainte si sa le binecuvinteze pe dansele si sa le sfinteasca si sa le arate: Painea aceasta, adica, insusi Cinstitul Trup al Domnului si Dumnezeului si Mantuitorului nostru Iisus Hristos. Iar ceea ce este in potirul acesta, insusi Cinstitul Sange al Domnului si Dumnezeului si Mantuitorului nostru Iisus Hristos…”, se spune in textul epiclezei din Liturghia Sfantului Vasile cel Mare.”

Este momentul cel mai important al Sfintei Liturghii de aceea se cere de la cei care participa la slujba sa fie cu mare luare aminte, sa se roage in tacere si sa constientizeze ca atunci cand se coboara Duhul Sfant peste paine si vin , si sufeletele lor se sfintesc si se umplu de acest Har.

Va prezentam o filmare video a momentului Epiclezei de la Catedrala Patriarhala – slujeste PS Sebastian Ilfoveanul:

This entry was posted on Monday, February 7th, 2011 at 4:00 pm and is filed under Cuvinte duhovnicesti. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed at this time.