30
Dec

Cine poate participa la exorcisme?

   Posted by: admin   in Cuvinte duhovnicesti

Înainte de a incerca să lamurim cum trebuie să se pregătească un creştin pentru a participa la rugăciunile de dezlegare ale Sfântului Vasile cel Mare sau exorcismele, care  se citesc în toate bisericile ortodoxe în prima zi a anului, ar trebui să punem o altă întrebare fundamentală :          ” Chiar există diavolul ? ” sau este doar o poveste inventată de preoţi pentru a-i speria pe credincioşii care nu se lasă uşor convinşi în urmarea sfintelor porunci?

Un filosof spunea că cea mai mare viclenie a diavolului constă în ai convinge pe oameni că răul  nu există!

Se pare însă că nu e doar o cugetare înţeleaptă ci,  o realitate promovată cu multă râvnă de gânditorii “politically corect”.

Ne amintim cu strângere de inimă câtă tulburare a produs “cazul Tanacu” şi cât a fost de periat diavolul “săracul” încât s-a pus la îndoială chiar necesitatea citirii exorcismelor.

Dacă deschidem Sfânta Scriptură şi cărţile sfinţilor părinţi, vom constata însă că lucrurile stau altfel şi că nu doar că diavolul este o realitate înspăimântătoare, dar nu s-a sfiit să-L ispitească pe însuşi IisusFiul lui Dumnezeu. Asadar noi cum vom trece neobservaţi?

De aceea Biserica a rânduit rugăciuni şi molitfe speciale prin care sunt dezlegaţi creştinii de sub asuprirea celui rău şi sunt întăriţi pentru a putea lupta fără teamă cu viclenele duhuri.

Dacă ne gândim şi că de fiecare dată când noi păcătuim supărăm pe Dumnezeu şi “dăm tribut vrăşmaşului”, care abia aşteaptă să primească de la noi un semn de prietenie, înţelegem cât de utile şi binefăcătoare sunt aceste exorcisme.

Pentru a participa însă cu folos la aceste dezlegări mari, creştinii şi preoţii care le citesc trebuie să se pregătească corespunzător. În ce constă această pregătire?

Preotul care citeşte aceste dezlegări trebuie ca în ziua respectivă să slujească Dumnezeiasca Litrurghie, să se împărtăşească cu Sfintele Taine şi să fie cu cugetul împăcat şi liniştit.

Credincioşii se recomandă să fie spovediţi şi împărtăşiţi şi de se va putea,  să fi ţinut câteva zile de post ( în cazul participării la slujba de anul nou să fi ţinut Postul Naşterii Domnului, să se fi spovedit şi cuminecat după rânduială ).

Celor care se spregătesc astfel, molitfele le uşurează sufletele şi alungă toată lucrarea potrivnică.

Sunt însă şi unii credincioşi care aleargă la preoţi şi cer să li se citească molitfele Sf. Vasile la miezul nopţii,  petru ca să li se dezlege soarta, să le meargă bine în dragoste sau în afaceri … etc.

Trist este că,  aşazişii “preoţi deschizători de carte” – nişte înşelători îmbrăcaţi în haine preoţeşti – încurajează aceste practici necanonice şi amăgesc pe căutătorii de reţete rapide de fericire.

Vedeţi iubiţi credincioşi că Mântuitorul i-a avertzat pe ucenici că vor veni mulţi hristoşi mincinoşi, sa nu-i credeţi!

Nu vă înghesuiţi ca să îmbogăţiţi pe aceşti şarlatani propovăduitori ai unor rânduieli străine de Biserica Ortodoxă, ci pregătiţi-vă corect să participaţi la rânduielile canonice şi binecuvântate pe care le-am primit de la sfinţii părinţi.

“Doamne, armă asupra davolului , Crucea Ta ne-ai dat-o nouă; că se îngrozeşte şi se cutremură, nesuferind a căuta spre puterea ei; că morţii i-ai sculat şi  moartea o ai surpat, pentru aceasta ne închinăm îngropării Tale şi învierii.” ( Tropar de la Sfântul Maslu )

Arhim. Teofil

This entry was posted on Tuesday, December 30th, 2008 at 2:31 pm and is filed under Cuvinte duhovnicesti. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed at this time.