26
Feb

Pilda pentru Postul Mare

   Posted by: admin   in Cuvinte duhovnicesti

manastirea-sfantul-simeon-2

La mănăstirea Sfântului Gherasim de la Jordan exista o veche tradiție ca la începutul Postului Mare, în Duminica iertării, fiecare monah să participe la slujba vecerniei și apoi ieșind din biserică să își ia iertare de la frați, să treacă pe la bucatarie si primind două pâini, le pune în desagă ca apoi ieșind pe poarta manastirii să se afunde în adâncul pustiei pentru a se nevoi cele 40 de zile … În duminica Floriilor, monahii se întorceau în mănăstire pentru a petrece împreună Săptămâna Sfintelor Pătimiri ale Domnului și a se bucura de Slăvita Sa Înviere.

Unii dintre ei mai nevoitori, se întorceau la manastire cu o pâine în desagă, alții cu o jumătate de pâine … arătând astfel că au biruit postul. Dar erau și unii care, la plecare nu treceau pe la bucătărie să ia obișnuitele pâini ci puneau în desagă două pietre și se afundau în pustiu. La întoarcerea din Duminica Floriilor, aceștia veneau la mănăstire purtând în desagă două pâini !!!

Să ne ajute și pe noi Domnul Hristos ca să transformăm pietrele patimilor pe care le purtam în desaga inimii, prin rugăciune și postire în pâinile virtuții!

Arhim Teofil și obștea Schitului Darvari

This entry was posted on Sunday, February 26th, 2012 at 11:47 pm and is filed under Cuvinte duhovnicesti. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed at this time.